A roncsok misztikus világa

A roncsok misztikus világa

A hajó vagy repülőgépek víz alatti roncsainak felkutatása valószínűleg a legtöbb embernek megfordult már a fejében. Nem csoda, hiszen ez a világ tele van rejtéllyel, misztikummal és kalanddal. Az, hogy valójában, hogyan is történik egy roncs felkutatása és mi szükséges hozzá már kevesek előtt ismert. Erről nyújtanánk egy kis élménybeszámolót és ismertetőt a következő cikkünkben melynek elkészítésében Dóra Gyula az

Art of Diving vezető oktatója volt segítségünkre.

Mennyire komoly feladat egy búvárnak a roncsok meghódítása?

Az egyik legkomolyabb merülési környezetnek számít a roncsmerülés. Természetesen nem arra gondolok, hogy kívülről megnézünk egy roncsot, hanem arról, hogy bent is szét akarunk nézni. Különbség van roncs és roncs között is hiszen vannak nagyon egyszerűen és könnyen járható, kis mélységben lévő roncsok és vannak bonyolult mélyen fekvő hajó vagy repülőgép testek is. Sok a veszélyforrás, nagy figyelmet igényel a tervezés és sok olyan plusz szabály és felszerelés is szükséges amelyet ismerni és használni is tudni kell.

Milyen veszélyek leselkednek a búvárra?

Vannak külső és belső veszélyek is. A legveszélyesebbek a belső veszélyek. Az első a tudatlanság. Sokan vállalkoznak arra, hogy képzetlenül vágjanak neki a felfedezésnek és nem is tudják, hogy mi is az ami problémát okozhat számukra. A második az önismeret. A roncsok belseje sok búvár kíváncsiságát izgatja de nincs valós képük arról mit is fognak majd átélni a roncsok belsejében.

Van akiket nyomaszt a zárt tér vagy a félhomály és ha erre a merülés során ébrednek rá a félelem megbénítja gondolkodásukat elvesztik a józan gondolkodásukat. Ilyenkor jön a pánik és a hibák. Olyan esetek is előfordulnak ahol a búvár a társak nyomására „vállal be” egy ilyen merülést és a folyamatos stressz az előzőekben elmondott gondokat generálja. Ezek elég alattomos dolgok, amelyeknek általában minimum egy nagyon rossz emlékű merüléssel, rosszabb esetben „akármivel” is végződhetnek. A külső veszélyek a jobbak. Ha egy felkészült búvárról van szó ezek igazából nem is veszélyek, hanem átgondolandó és megtervezendő feladatok. Az elsődleges problémaforrás az, hogy ez a merülés zárt térben történik, tehát ha bármi gond van nem lehet azonnal a felszínre emelkedni, hiszen ott van a plafon ami meggátolja ezt. A roncsokban a felfelé azt jelenti, hogy először kifelé. Mindent meg kell vizsgálni ami csak problémát okozhat és minden felmerülő problémára olyan megoldást kell találni ami biztosítja azt, hogy ha be is üt valami gond, nyugodtan végig lehessen menni a kivezető úton a biztonságos nyílt vízig. Gondot okozhat az eltévedés amit a bonyolult járatok vagy a világítás megszűnése okozhat. A roncsok belsejében lévő üledék felkavarodása is nullára csökkentheti a látótávolságot ami akadályozza vagy gátolja a kijutást. Gondot okozhatnak a szűk helyek ahová beszorulhat a gyakorlatlan vagy felelőtlen búvár. Az estlegesen elkorrodált falak vagy tartóelemek is elmozdulhatnak és elzárhatják a kivezető utat vagy maguk alá temethetik a búvárt. Ennek nagyon kicsi a valószínűsége de jó tudni róla. Legtöbbször a kiálló éles vagy hegyes részek okoznak kisseb sérüléseket, de ezt nyíltvízen is „össze lehet szedni”.

Milyen felszerelések szükségesek hozzá?

Ami eltér a hagyományos felszerelésektől az a tartalékképzésből és a kivezető út biztosításából adódik. Tartalék kell levegőből, reduktorból, lámpákból azért, hogy ha bármi felmondja a szolgálatot csak át kelljen váltani a tartalékra és kényelmesen kijönni. Ilyenkor a maximális probléma csak annyi, hogy előbb kellett befejezni egy izgalmas merülést. Ahhoz, hogy a kijáratot biztonságosan megtaláljuk egy régi bevált módszert alkalmazunk. Egy orsóra felcsévélt kötelet fektetünk ki a behatolási útvonalon, így kifelé csak fel kell tekerni a kötelet és a végén ott a kijárat. Természetesen ez azért nem olyan egyszerű mint gondolnánk, hiszen itt is el lehet követni néhány hibát. Éppen ezért nem elég, ha ezek a felszerelések megvannak, ezeket használni is meg kell tanulni. Ezért fontos az, hogy aki ezt biztonságosan szeretné művelni az először tanulja meg egy roncs specialista tanfolyamon.

Ha ennyi gonddal jár ez a dolog akkor mi a jó a roncsmerülésekben?

Ez igazán nem gond, hanem inkább feladat ami rengeteg pozitívummal jár. A roncsok felkutatása nagyon izgalmas és misztikus dolog. találkozhatunk egy olyan régmúlt dimenzióval amelyre az utca emberének nincs lehetősége. Amikor én roncsokban merülök mindig eszembe jut az, hogy itt valamikor emberek éltek és dolgoztak és úgy érzem magam mint egy régész a feltárás közben. Sok olyan használati tárgyat lehet találni amely utal az akkori hétköznapokra amelyeknek egy pillanat alatt vége szakadt. Izgalmas végigjárni a raktereket ahol a szállítmány egy része még megtalálható vagy bemenni a gépházba, ahol még minden úgy áll, mint az utolsó percekben. Mindenen látszik a kérlelhetetlenül múló idő. A látvány ami körülvesz nem más mint az idő egy megfagyott pillanata. Körbenézel és érzed ahogy az adrenalin lassan megteszi hatását, érzed azt a feszültséget ami minden roncsmerüléskor ott bujkál benned. Mindehhez még hozzáadódik az, hogy a víz alatt vagyunk, egy komoly technikai feladatot hajtunk végre valamint a sejtelmes félhomály is speciális hangulatot kölcsönöz ennek az élménynek. Ez a sok hatás egy érdekes, felfokozott lelki állapotot hoz létre, ahol egy kicsit megérzed azt, hogy milyen kicsi és múlandó az ember, de azt is hogy képes vagy mindenre és mindent el tudsz érni vagy ha nagyon akarod.

Kik kezdhetnek bele a roncsmerülésekbe?

Fontos, hogy ezen a területen legyen speciális képzése, mivel sok olyan gond léphet fel amire egy nyíltvízi búvár nem is számíthat. Tudnia kell milyen kiegészítő felszerelések kellenek és milye plusz technikákat kell ismernie mielőtt bemegy egy roncsba. Ahhoz, hogy ezt meg tudja tanulni minimum haladó gyakorlattal kell rendelkeznie. A jó önismeret és önkritika is szükséges azért, hogy biztosan fel tudja mérni a rá váró feladat nagyságát. Így elkerülhető az, hogy akár a társak, akár a saját túlzott ambíciók olyan helyzetbe hozzák amellyel nem tud megbirkózni.

Hogyan lehet ezt megtanulni?

Az egyetlen biztonságos mód ezen ismereteknek és technikáknak az elsajátítására az, ha egy ezen a területen képzett oktató által vezetett tanfolyamon vesz részt az érdeklődő. Itt egy nagyon jól felépített tematika szerint folyik a képzés, ahol először elméletben kell megtanulni a tudnivalókat, majd erre építve a gyakorlati ismeretek következnek. Ha a jelentkező végighalad az oktatás minden fázisán és az igazolvány kézhezvétele után is betartja az ott tanultakat akkor tényleg biztonságosan kutathatja a roncsokat és tényleg specialistája lesz ennek a területnek.

Kinek ajánlod a roncsmerüléseket?

Mindenkinek aki szereti a kihívásokat a kalandokat, szeretne többet tudni a technikai merülésekről és szeretne olyan világokba eljutni ami az átlag embernek csak a televízió képernyőjén mutatkozik meg. Ha szeretné valaki próbára tenni önmagát vágjon bele és „lépjen” be a roncsok misztikus világának kapuján.

Dóra Gyula

PADI, TDI és UEF instructor

…legyél Te is roncs búvárYou don't have permission to register